Як вибрати відтінок блакитного кольору

- Advertisement -

Синій колір в інтер’єрі

Комфортним і гармонійним приміщенням роблять не лише предмети, що його наповнюють, а й кольори, від яких залежить самопочуття та настрій. Це давно стало всіма визнаним фактом, тому наші статті час від часу присвячуємо темам застосування в інтер’єрі різних відтінків , а також їх поєднань з іншими кольорами.

Пропонуємо разом поринути у багатолику гаму найкрасивішого голубого кольору, настільки улюбленого багатьма, незалежно від статі та віку. І сьогодні дещо докладніше спробуємо розповісти про те, як і де використовувати різні відтінки голубого в інтер’єрі.

Як вибрати відтінок блакитного кольору

Перше, з чим слід визначитися, це відповідний відтінок та його насиченість, але відразу зробити це може бути непросто, адже блакитний колір буває різним.

Яскравий
Іноді про деякі відтінки голубого говорять як про сміливі, помітні та насичені: блакитний, бірюзово-синій, топазний.

Блідий

Начебто розбавлень або змішаний з іншими квітами: сіро-блакитний (стальний), сизий, блідо-васильковий, біло-блакитний.

Світлий

До світлих тонів голубого можна віднести: полярний голубий, пастельний небесний,

Темний

Васильковий, світлий кобальтовий, джинсовий класичний – це ті відтінки, які можна визначити, як темно-блакитні.

Як і де застосувати блакитний колір

Блакитний колір певною мірою є універсальним і може бути застосований у будь-якій кімнаті, оскільки має сприятливий ефект на психіку людини і здатний викликати лише легкий позитивний настрій. Ця його особливість передбачає використання у досить великих кількостях, тому в інтер’єрі блакитний колір можна і потрібно застосувати рясно і на просторих площах.

Блакитний колір на стінах

Рекомендується діяти досить сміливо, якщо ви маєте намір покрити стіни блакитним відтінком. При цьому не можна скромничати і, як у випадку з яскравими шпалерами або художнім розписом, віддавати кольору тільки одну зі стін. Навпаки, фарбувати або обклеювати обов’язково потрібно всі стіни обраного приміщення, адже тільки такий акуратний тон зможе про себе заявити.

Блакитний колір стін – це чудовий фон для різних фактур та форм, що використовуються в інтер’єрі, а все тому, що ніжний відтінок ніколи не стане з ними суперничати, розкриваючи всі найкращі риси меблів та супутніх предметів.

Меблі блакитного кольору

Іноді можна частково змінити звичний образ інтер’єру, використовуючи незвичайний відтінок для предметів меблів, що окремо стоять, в кімнаті (в центрі, в кутку, біля вікна). Але, у випадку з блакитним кольором, слід вибирати активніший його тон (блакитний, волошковий), а також брати до уваги решту присутніх у приміщенні кольору.

Якщо кімната виконана в приглушених нейтральних тонах, акцентні блакитні предмети краще вибрати яскравіше. Але, коли основні кольори досить самостійні та активні, використовуйте ніжні відтінки блакитного кольору в оббивці м’яких меблів, наприклад. Це рішення стане неймовірно цінним, коли підтримка візуального балансу для вас є першорядною.

Стеля та підлога

У попередніх статтях ми неодноразово робили висновок про те, як слід оформити високі та низькі стелі, а тому фарбування останніх у будь-який інший колір, крім білого, не несе з собою нічого втішного. Зовсім інша справа, коли вибраний відтінок (у даному випадку блакитний) допомагає трохи збільшити висоту приміщення. Наприклад, найпопулярніші раніше і зараз кесонні стелі, з цим завданням справляються легко і досить успішно. Використовуйте білий колір для збудованих перекриттів, а проміжки між ними фарбуйте в красивий небесно-блакитний відтінок.

Можливо, світла підлога для когось здасться вкрай непрактичним, але якщо підібрати якісний ковролін або невеликий килим, прибирання не викличе особливих труднощів, а ніжний майже прозорий блакитний колір ворсу зможе візуально додати кімнаті недостатній об’єм.

Текстиль та аксесуари

Без декоративних акцентів не обходиться жодна житлова кімната: статуетки, вази, посуд, лампи, килими, подушки, картини та багато іншого вже давно не виходять із домашньої обстановки. Змінюється лише форма та колір предметів, які кожен може підібрати серед широкого розмаїття в салонах та магазинах.

В інтер’єрному дизайні мода змінюється так само швидко, як і в одязі, а один колір змінюється іншим. Тому, коли настане черга блакитних відтінків, як найактуальніших, без шкоди для засобів, у кімнатах можна використовувати його невеликими порціями.

- Advertisement -
- Advertisement -